dissabte, 15 d’octubre del 2016

JOSEP YXART

Josep Yxart i de Moragas.jpgJosep Yxart, de nom complet, Josep Yxart i de Moragas va néixer a Tarragona el deu de setembre del mil vuit-cents cincuanta-dos i morí el vint-i-cinc del mil vuit-cents noranta-cinc. Va ser un crític literari català molt proper a Narcís Oller,ja que era el seu cosí. Tant és així qué, a més a més, va treballar per a ell traduïnt llibres d'ell al Català.
La seva família el va enviar a Barcelona a estudiar la carrera de dret amb el seu cosí, i tots dos van aprofitar l'etapa de formació per introduir-se en cercles literaris.
Els seus escrits el convertiren en un dels teoritzadors fonamentals de la renaixença de la literatura catalana  de la segona meitat del segle XIX, i el 1878 fou premiat als Jocs Florals.
Josep fou defensor fervent de la validesa de la llengua catalana, va considerar que era l'únic instrument vàlid per a l'expressió de l'ànima catalana, i defenseva la normalització d'aquesta.
Pel que fa a la crítica, segons ell aquesta sorgia de l'observació i la formació d'un criteri sobre l'obra d'art tenint-ne en compte el vessant històric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Embolica!